METSÄKONEMIETTEITÄ


Jokamiehen metsäkoneet?

Jokainen meistä haluaa minimoida kustannukset ja maksimoida hyödyt, ainakin mitä tulee itse kunkin elinkeinotoimintaan. Vuosien varrella on käynyt selväksi, että tällä arvottamisen saralla vaikuttaa monia uskomuksia, joita on kovin vaikea kyseenalaistaa. Esimerkiksi myytti maataloustraktorista metsien monitoimikoneena elää ja voi vahvasti kansan keskuudessa. Vaikka traktoriin laitettaisiin vino pino erilaisia lisävarusteita metsissä ajelua varten, puhuu omistaja usein monikäyttöisestä menopelistä, jolla voi tarvittaessa hurauttaa kesälauantaina vaikkapa tansseihin. Kaikki asiaa vähänkin tuntevat tietävät tämän olevan pelkkä kuvitelmaa, mutta traktorin kohdalla ei hintaa katsota, kun metsävarusteita laitetaan lisävarustelistalle.

Jokainen meistä, joka on ihan oikeassa elämässä myynyt metsäkoneita muille kuin 100 % metsäkonealan ammattilaisille, tuntee tämän ongelman. Motolla tai ajokoneella kun ei voi ajella huvikseen tai muutenkaan juuri muualla kuin todellisilla savotoilla. Samoin on myös käynyt selväksi ihmettely, miksi se oikea metsäkone on niin paljon kallimpi kuin esimerkiksi itäserkkujen aroille suunnittelemat maataloustraktorit? Harvemmin tämä yhtälö edes aukeaa harrastelumielessä metsäilyä harjoittaville kansalaisille, vaikka kuinka yrittäisi selittää. Kärry vain traktorin perään niin urakointikokoonpano on monen mielestä valmis.

Eurot ratkaisevat

Jokainen meistä, joka on istunut motonhytissä ja ajanut ajokonetta, tietää, että loppupelissä eurot ratkaisevat. Kummallakin konetyypillä on kyettävä tiettyyn päivätuotokseen, jotta pysyy leivän syrjässä kiinni. Merkityksensä on myös sillä, paljonko seteleitä on täytynyt pinota myyjän pöydälle ennen kuin on kyennyt lunastamaan koneenomistajan tittelin. Jos siihen kuljettajan istuimelle vielä tulee isännältä palkkaa nauttiva henkilö, käy yhtälön tasapainoon saattaminen entistä haasteellisemmaksi.

Näitä asioita olisi kovin suotavaa pohtia muuallakin kuin 10 koneketjua omistavien yritysten johtoportaissa. No, toki tässä on aimo annos kärjistystä, sillä yhdelläkin koneketjulla päätyy investointien osalta helposti miljoonavelkaan, ellei sitten omista sattumoisin tuhansissa kuutioissa laskettavaa päätehakkuuikästä takametsää.

Ei harrastekäyttöön

Jos mielessäsi on joskus liikkunut todelliseen metsätyöhön valmistetun koneen ostaminen, olet konemyyjän potentiaalinen uhri. Moraalisesti kestävällä pohjalla toimivan konekauppiaan tunnistaa kuitenkin siitä, että hänen tulisi tavalla tai toisella kyseenalaistaa hankintaperusteesi. Erityisesti, jos tarkoitus on hankkia metsäkoneella sitä kuuluisaa voita sen yhtä kuuluisan ruisleivän päälle. Huonojen valintojen kohdalla voivat nimittäin molemmat jäädä kaupan hyllylle konepuuhailun näyttäessä vahvasti miinusmerkkisiä lukuja.

Harrastekäyttöön metsäkoneita ei voi suositella kuin niille, joilla on ongelmia rahojensa sijoittamisessa. Siis vain silloin, jos pääomaa on liikaa omiin kulutustottumuksiin nähden. No, näitä ihmisiähän ei korkean verotuksen Suomesta juurikaan löydy.